martes, 9 de noviembre de 2010

Gaudi i Disney

Dalí i Disney es van conèixer el 1937, quan Dalí era als EUA.
El 1942, quan Disney gravava Bambi i Dalí ja havia participat en la redacció d’un guió dels germans Marx (que mai no es va rodar), i algunes seqüències de Spellbound de l'Alfred Hitchcock, Walt va trobar en el surrealisme del seu amic la possibilitat de realitzar una animació amb moviments avantguardistes no utilitzats fins aleshores.
Així, el 1945 es posen a treballar amb la idea, creant primerament un curtmetratge, que més endavant serà l’únic que quedarà.
La narració parteix d’una cançó mexicana d’Armando Domínguez, i explica la historia d’amor d'una parella que aviat es transforma en siluetes estranyes que caminen entre objectes típicament dalinians.
walt_daliPerò semblava que el projecte no quallava, i desprès de gravar els primers 20 segons com a mostra de com seguir el projecte, i també per la crisi econòmica que la Segona Guerra Mundial implicava, el projecte es va deixar de banda i va quedar oblidat.
El 2003, Roy Disney (co-fundador de la Walt Disney Company) i el productor Baker Bloodworth decideixen continuar el projecte seguint amb els esbossos i les instruccions que deixa Dalí, i creen un curtmetratge de 7 minuts.
Des d’avui fins el 8 de maig de 2011 podem veure a la Sala dels Dibuixos del Museu Dalí de Figueres una mostra de la col·laboració entre els dos genis. A més, de manera permanent es podrà veure el curtmetratge, 15 dibuixos, 9 fotografies i algunes peces més del material recopilat durant els dos mesos en què Dalí va estar contractat per Disney.

No hay comentarios: